Snart har hela veckan gått här i Italien. Underbara Reggio Emilia med sina trånga gränder, takåsar, små caféer och butiker. Staden badar i kultur.
Jag och gruppen från skolan har åkt tåg ut till Novellara varje morgon där förskolorna ligger. Det har varit ovanliga situationer för mig då det bara gäller observation. Dels för att jag arbetar på förskolor hemma och tycker det känns jobbigt att inte delta och att det är roligare att delta. Men givetvis fungerar det inte så här, de får så många besök utifrån, pedagogiken är välstuderad.. Det hade inte varit bra för barnen helt enkelt och ingen av oss kan språket.
Men så var det ju det där med språket. Att observera en miljö där människor interagera med varandra utan att förstå vad som sägs mer en ett fåtal ord, (så fort en dialog uppstår förstår jag inte). Där tappar jag mycket i min observation. Det hade varit så häftigt att vara här och kunna italienska!! Detta vackra språk.
Något jag tänkt på mycket under min tid ute på förskolorna är kampen bakom pedagogiken. Filosofin föddes ur andra världskriget och fascismens motståndsrörelse. Man såg nya möjligheter med en bättre framtid.
Loris Malaguzzi kämpade hela sitt liv för visionen om barn med 100 språk och rätten att använda dem alla. Han talade om att människa är ett sammanhang och finns i ett sammanhang. Vi kan interagera med varandra.
Kunskapens rikedom, förförelse och passion. Möten med andra och miljön omkring oss föder kunskap.
(Källa: Wallin, Karin 1996, Reggio Emilia och de 100 språken)
![]() |
Påväg in på kostmuseum i Reggio. Fantastisk, färgsprakande konst med konstnären, Shozo Shimamoto. |
Mycket av det jag sett på förskolorna känner jag igen från svenska förskolor. Strävan efter att se individen. Hur viktigt det är med miljön och hur den bjuder in till lek. Möten mellan barnen och vuxna, mellan barn och andra barn. Mycket är som sagt bekant. Vilket glädjer mig! De har fler personal här nere med tydligare roller. Men viktigt är nog att inte jämföra reggioförskolor här nere för mycket med våra hemma utan se vilken plats de har här nere i Italien. De är kommunala vilket gynnar dessa förskolor. Sedan har vi resten av Italiens skolor som är statliga. De statliga skolorna är mer striktare och strängare än reggioförskolorna. Det är här i Italien man hittar de stora skillnaderna, inte om man jämför reggioförskolor och svenska förskolor.
Förutom skolorna har vi blandannat besökt konstmuseum i Reggio.