måndag 9 november 2015

Veckoreflektion: V.46




Estetiska lärprocesser

Läraren kommer in i klassrummet. Hon bär på en stor och otymplig bok. Hon lägger ner den med en duns på ett bord och ber eleverna komma närmare.

-          Jag har varit i mina föräldrars gamla hus, säger läraren. Dom har en sådan där vind där man förvarar allt möjligt gammalt. I helgen letade jag upp denna bok där. Ni förstår, fortsätter hon, den är magisk.

Eleverna tittar förväntansfullt på läraren. Hon borstar av boken med handflatan. Ett moln av damm bildas.
                               -         Den skriver det ni vill berätta. Och nu börjar ett äventyr vi ännu inte vet slutet på. 





Syftet med min gestaltning och uppsats är att undersöka estetiska lärprocessers möjligheter. Detta kommer jag göra genom att låta materialet föra mig framåt. Min utmaning är att befinna mig i ovisshet. Bestämmer jag mig för vad jag ska göra utan att låta processen leda, då är jag fast. Detta gör jag för att själv få känna det jag sedan kommer be eleverna göra när jag kommer att undervisa ute på skolor. 



Mitt första steg har varit att kartlägga forskningen inom området estetiska lärprocesser. Ett begrepp vilket verkar vara modernt och flitigt använt inom didaktiken. Men vad är det egentligen?  Och vad innebär en estetisk lärprocess? Min första upptäckt var att forskningsområdet är, eller åtminstone känns gigantiskt. Efter första rundan på biblioteket kom jag hem med 9 böcker om termen. Upplevelsen är att det är svårdefinierat och saknar konsensus. Vidare är det ett begrepp som forskningen tagit sig an på flera olika vis. Nedan följer några definitioner eller tolkningar som jag själv tyckte var tydliga.

Enligt Anders Burman (2014) kan estetiska läroprocesser enklast beskrivas som processer där man lär sig något nytt eller fördjupar sina kunskaper. Att se på lärandet som en öppen process utan att veta vart den slutar har ett värde. Processer som utformas så kan erbjuda både ny kunskap eller fördjupa den kunskap man redan har. Kunskapsutvecklingen kan ske både i och genom konstformer som exempelvis bild, musik, dans och litteratur.  Det kommande citatet belyser Anders Burmans förklaring av termen, estetiska lärprocesser:

”ett processuellt lärande som sker i och genom det egna skapandet eller i mötet med konstverk av olika slag”

Bennyé D. Austring & Merete Sörensen (2006) definition av begreppet estetiska lärprocesser:

”En estetisk läroprocess är ett lärandesätt, varmed man via estetisk mediering omsätter sina intryck av världen till estetiska formutryck för att härigenom kunna reflektera över och kommunicera om sig själv och världen.”

Lena Aulin-Gråhamn och Jan Thavenius (2003) beskriver estetiska lärprocesser bland annat så här: 

”Frihet för studenten att välja, och skyldighet att berätta, gestalta och samtala.”



Vikten av reflektion har en väsentlig roll, vilket tydligt framkommer inom fältets litteratur och forskning. Fokus läggs på undersökande arbete där skapandeprocesser kombineras med presentationer och reflektioner. Ett metaperspektiv kan antas då man exempelvis ställer frågor om tolkningen. Eleverna kan reflektera över det de själva gjort. Som lärare bör man skapa miljöer där kreativitet kan utvecklas så att elever kan få möjlighet att pröva och utveckla tankar. Eleverna kan då finna nya kunskaper eller fördjupa kunskaper (Burman 2014).

I gestaltningsprocessen kommer jag själv befinna mig i estetiska lärprocesser. Jag kommer undersöka detta genom görandet samtidigt som jag parallellt kommer arbeta med skolans styrdokument och läroplaner samt med  begreppet, estetiska lärprocesser utifrån den forskning som finns. Detta kommer göras genom att testa olika sätt att arbeta i och genom det konstnärliga i lärandeprocesser. Främsta anledningen är att det är så jag vill arbeta med elever när jag är färdig bildlärare. Jag kommer således testa projektinriktade uppgifter som jag kan tänka mig använda i min undervisning.

Jag vill också längre fram problematisera vikten av att elevers arbeten inte göms undan, i exempelvis mappar, utan istället visas upp efter slutförda projekt. Som bildlärare kommer jag aktivt arbeta med att får delar av skolans utrymme för mina elevers uttryck.  

Källor:
Anders Burman (Red) (2014:9) Konst och lärande – Essäer om estetiska lärprocesser. Elanders, Stockholm
Austring, Bennyé D. & Sørensen, Merete (2006:107). Æstetik og læring, Grundbog om æstetiske læreprocesser. København: Hans Reitzel
Aulin-Gråhamn Lena (red) (2003:67). Rapporter om utbildning. Kunskap kompetens för ”kultur i skolan.Rapportnummer6/2003








1 kommentar: